Banken har spärrat mitt konto

Bob
Skriven av Bob

Om banken har spärrat ditt konto kan det vara både förvirrande och frustrerande. Detta är en situation som drabbar många svenskar varje år, ofta utan förvarning.

Banker har laglig rätt att spärra konton under vissa omständigheter, främst kopplat till misstankar om olaglig verksamhet. Här går vi igenom varför detta kan hända och vad du kan göra åt det.

Vanliga orsaker till att banken spärrar konton

Den främsta anledningen till att banker spärrar konton är misstankar om penningtvätt eller finansiering av terrorism. Enligt Penningtvättslagen, som baseras på EU-direktiv, måste banker övervaka transaktioner och vidta åtgärder vid misstänkta aktiviteter.

Ovanliga transaktionsmönster, stora insättningar eller uttag, eller överföringar till högriskländer kan utlösa bankens säkerhetssystem. Även om du själv vet att dina transaktioner är legitima, kan de framstå som misstänkta för bankens övervakningssystem.

Penningtvättslagen och bankernas skyldigheter

Penningtvättslagen ger banker både rätt och skyldighet att agera vid misstankar om olaglig verksamhet. Detta innebär att de kan frysa tillgångar utan förvarning om de anser att det finns skäl till det.

Banker är skyldiga att inhämta information om sina kunder och deras transaktioner för att förhindra att det finansiella systemet används för brottslig verksamhet. Detta kallas för ”kundkännedom” och är en central del av bankernas arbete mot penningtvätt och terrorismfinansiering.

Hur du bör agera när kontot spärrats

Om du upptäcker att ditt konto har spärrats bör du omedelbart kontakta din bank. Börja med bankens kundtjänst och be att få tala med den klagomålsansvariga om det behövs. Det är viktigt att du får information om varför kontot har spärrats och vad du kan göra för att häva spärren.

Var beredd på att banken kan be dig förklara vissa transaktioner eller tillhandahålla dokumentation som styrker legitimiteten i dina ekonomiska aktiviteter. Samarbeta med banken och ge dem den information de begär, då detta är det snabbaste sättet att få tillbaka tillgång till dina pengar.

Om banken inte samarbetar – dina rättigheter

Om du anser att banken har spärrat ditt konto på felaktiga grunder eller om de inte ger dig tillräcklig information, har du rätt att anmäla händelsen till Finansinspektionen. Du kan även vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få ärendet prövat.

För personer som saknar Bank-ID och därför har svårt att kommunicera med banken finns möjligheten att kontakta överförmyndarkontoret för att ansöka om uttag från ett spärrat konto. Detta är särskilt relevant för personer med förvaltare eller god man.

Praktiska tips för att undvika kontospärr

För att minska risken för att ditt konto spärras bör du vara transparent med din bank om större transaktioner. Om du planerar att ta emot eller skicka större summor pengar, särskilt internationellt, kan det vara bra att informera banken i förväg.

Håll dina kontaktuppgifter uppdaterade så att banken kan nå dig om de behöver ställa frågor om dina transaktioner. Svara också snabbt på förfrågningar från banken om ytterligare information eller dokumentation, då förseningar kan leda till längre spärrperioder.