Föräldradagar kan sparas olika länge beroende på när ditt barn är fött. För barn födda från och med 1 januari 2024 kan du spara föräldradagar fram till dess att barnet fyller 12 år.
För barn födda före detta datum gäller en kortare period – du kan spara dagar tills barnet fyller 8 år. Efter att barnet fyllt 4 år finns dock begränsningar i hur många dagar som kan sparas, vanligtvis högst 96 dagar.
Nya regler för barn födda 2024 och framåt
För föräldrar till barn födda den 1 januari 2024 eller senare har tidsgränsen för att använda föräldradagar förlängts. Du kan nu spara och använda dina föräldradagar fram till dess att ditt barn fyller 12 år. Detta ger betydligt mer flexibilitet jämfört med tidigare regler.
Det är dock viktigt att känna till begränsningarna. När barnet har fyllt 4 år kan du som mest ha 96 dagar kvar att använda. För tvillingar är motsvarande siffra 132 dagar. Dessa begränsningar finns för att uppmuntra föräldrar att ta ut större delen av föräldraledigheten under barnets första levnadsår.
Äldre regler för barn födda före 2024
Om ditt barn är fött före den 1 januari 2024 gäller andra regler. För dessa barn kan föräldradagar sparas och användas fram till dess att barnet fyller 8 år eller avslutar första klass i grundskolan.
Även här gäller begränsningen att efter att barnet fyllt 4 år kan högst 96 dagar sparas (132 dagar för tvillingar). Det är därför viktigt att planera sin föräldraledighet i god tid för att inte riskera att förlora dagar som annars skulle kunna användas.
Överföring av föräldradagar
Föräldrar har möjlighet att överföra föräldradagar till varandra, men det finns reserverade dagar som inte kan överlåtas. Dessa reserverade dagar, ofta kallade ”pappamånader” eller ”mammamånader”, är till för att uppmuntra ett jämnare uttag av föräldraledighet mellan föräldrarna.
Från och med den 1 juli 2024 införs en ny möjlighet att överlåta föräldradagar till andra anhöriga. Föräldrar kan då överlåta upp till 45 dagar till exempelvis mor- eller farföräldrar. För ensamstående föräldrar är gränsen högre – upp till 90 dagar kan överlåtas. En förutsättning är att den som tar emot dagarna är försäkrad för föräldrapenning i Sverige.
Planering av föräldraledighet
Att planera sin föräldraledighet i god tid är viktigt för att maximalt kunna utnyttja föräldradagarna. Enligt föräldraledighetslagen ska du anmäla din planerade föräldraledighet till din arbetsgivare minst två månader i förväg, eller så snart som möjligt om det gäller oförutsedda händelser.
Föräldraledighet är semestergrundande så länge föräldrapenning tas ut. Detta innebär att du tjänar in semester under din föräldraledighet, vilket kan användas för att förlänga den totala tiden hemma med barnet. Genom att kombinera föräldrapenning med intjänad semester kan du skapa en längre sammanhängande ledighet utan att använda fler föräldradagar än nödvändigt.